söndag 15 maj 2011

Pall-projekt No2

Vad gör man när ett barn är mycket förtjust i lillebrors doppresent? Det handlar om en pall som jag gjorde i vintras till min gudson. Jag kände mig något tvungen att göra en liknande även till sorebror. Kanske inte lika pyntat men fin ändå. Hoppas han kommer gilla sin 2-års present lika mycket.

Rent tekniskt gick "Pall-projektet No2" mycket smidigare än det första. Erfarenheten gör sitt och jag hade inte tid att krångla. Jag hade dessutom köpt mycket bättre penslar att måla med- det gör skillnad. Annars körde jag samma teknik som på den första pallen. Det kan du läsa om i mitt tidigare inlägg.





lördag 7 maj 2011

Kronprinsessa

April och maj månader i vår familj är kända för många barnkalas. Ofta är det någon tema. Denna gång skulle vi på maskerad. Dottern ville vara prinsessa (som vanligt). Hon har en underbar lila prinsess-/ feklänning. Hon har dock haft den ett bra tag och jag kände att något nytt hade varit lite kul. Jag köpte en medeltidsklänning på Brisak (lågprisbutik i Värmdö) för 79sek. Ovanligt billigt skulle jag påstå. Tillhörande kronan var inget vidare och den åkte i soporna på en gång. Själva klänningen var fin. Lite för lång men det går att göra kortare. Inte tvärtom...
Jo, kronan. Den ska jag göra själv. Jag mindes en underbar sida på Facebook med olika kronor. Min kusin hade lagt upp den och undrade om någon kunde göra några liknande för hennes plåtningar (hon är fotograf). Jo då, det kunde man kanske. Jag bestämde mig att fixa en till min dotter först. Arbetet tog ett par timmar.
Min materialsats blev:
  •  ett beige pappersark i A3 format
  • rött dekorativt papper (rester från julen eller dopkalaset)
  • avlång presentpåse i guld (det fanns Systemets logga på baksidan)
  • en tygremsa från klänningen (jag klippte den kortare)
  • ett fult örhänge med nål fick vara ädelstenen
Redskap:
  • huvudet och händerna
  • symaskin
  • strykjärn
  • liten häftklämmare
  • vit hobbylim
Jag skapar under resans gång. Jag har en vision att följa efter men vet aldrig hur resultatet kommer att se ut. Först skissade jag lite och sen satt igång. Som grunden tog jag det beige pappret. Jag ritade kronans form på baksidan och klippte ur den. Presentpåsen klipptes också. Jag insåg att väcken på påsens sidor är just som gjorda för kronans kant. Jag häftade fast dem. Skarven syns knappt på kronans framsidan. Efter det klippte jag remsor i rött papper. Hur ska jag få de att sitta på plats? Jo, jag kan SY dem fast! Det viktigaste var att inte träffa någon klämma med synålet. Allt såg bra ut. Det bara saknades en accent. Eftersom kronan skulle matcha klänningen tog jag en tygbit och fixade en enkel ros. Den nålades fast med en örhänge som jag köpte på Lindex i vintras (jag skulle till 70-tals party).
Det var roligt att se dotterns ögon på morgonen. Hon var mållös och jätteförtjust i kronan. Nu står den på hyllan ovan hennes säng och vilar. Den kommer användas om och om...